Mennyire fontos a mese a gyermek életében?

Sokszor halljuk, hogy nagyon fontos, hogy meséljünk a csemetéinknek. Kiemelkedő jelentőségű az esti mese a kicsi életében. Minden szülő igyekszik is betartani a gyakori mesélés szabályát, amikor csak lehet, csemetéje mellé kuporodik, hogy néhány vidám, vagy éppen tanulságos történetet megosszon vele. Itt már el is érkeztünk egy lényeges válaszhoz a mesélés kapcsán. Köztudott tény, hogy a gyakori mesemondás jótékony hatással van a gyermek személyiségfejlődésére.

Emellett az sem elhanyagolható tény, hogy a szülővel való belsőséges kapcsolat ápolásához is hozzájárul. Hiszen mint azt már sokszor elmondtuk az együtt töltött idő aranyat ér mindkét fél számára.  A mesehallgatás minden esetben megdolgoztatja a gyermek képzelőerejét, nem látja el őket kész sablonokkal, mint egy rajzfilm. Persze a mesefilmek nézését sem ajánlatos teljesen megtiltani a kicsiknek, csupán nagy hangsúlyt kell fektetni a mértékletességre. Vannak kifejezetten gyermekeknek való csatornák, ahol kifejezetten a korosztályuknak megfelelő rajzfilmeket vetítenek.

Az óvodás korú gyermekek gondolkodásvilágába a mesék tökéletesen beleillenek. A mese beállítottság általában 8-9 éves korig tart. Ezután már csak a hitelesnek vélt történeteket fogadják el.

A mesei kettős tudatnak kétség kívül fejlődés lélektani jelentősége van. A történetek hallgatása során a kicsik köztes térben, úgynevezett mesei kettős tudatban vannak a történetek csodás világa, és a valóság között. Így az elképzelt élmények, és a valóság egyszerre vannak jelen.  Ez abból a szempontból fontos, hogy a gyermek megtanulja elkülöníteni a fantázia szüleményeit, és a valóságot. Később megfigyelhető a kicsiknél a „fantázia hazugság”, amely nem valóságos hazugság, csupán valóságként élik meg a képzeletük alkotta történeteket. Egyszerűen a csemete összemossa az általa elképzelteket a valóság történéseivel.

Nagy feladat hárul minden esetben a mesemondóra is, mivel az elbeszélésének a minőségén múlik, hogy a hallgatóság minden tagja önfeledten hallgathassa az mesét, és belefeledkezzen a szép, színes történetek kavalkádjába. Ilyenkor ő maga is újra, és újra megélheti a saját gyermekkorát, amely lelki feltöltődést jelent a számára.

Minden történetnek megvannak a maga tipikus alapszereplői, így a történetek meghallgatásakor a gyerekek is beleképzelhetik magukat a főszereplők bőrébe, valamint kiválaszthatják azt a szereplőt, akivel a legszívesebben azonosulnak az események hallgatása során.

A meséknek van egy típusa, amelynek az a célja, hogy tanulságos történeteket ismertessen meg akár a legkisebbekkel is, ez nem más, mint a tanmese. Ezek általában rövid, velős történetek, a legkisebbek számára is könnyen figyelemmel kísérhetőek, és minden esetben egyszerűen leszűrhető a mese lényege. Jó móka lehet hideg, téli estéket rövid tanulságos történetek felolvasása, majd kérjük meg a kicsiket, hogy fogalmazzák meg ők maguk a történet lényegét.

Egy szó, mint száz összességében meg kell állapítanunk, hogy a mese nélkülözhetetlen a gyermekek számára. A TV-ben nézett történetek nem helyettesítik az olvasott meséket. Így amikor csak tehetjük meséljük csemetéinket, mi magunk is meséljünk nekik, ezzel hozzájárulva az egészséges személyiségfejlődésükhöz.

Hozzászólások

Facebook